Της Ακαδημιας το μαρτυριο..

 

Το όλο θέμα στράβωσε όχι από το τηλεοπτικό format αλλά το πως συμπεριφέρεται ένα ολόκληρο κανάλι σε αυτό που θέλει να παρουσιάσει. Το κανάλι Ε έχει μαζεμένη όλη την παθογένεια που δεν λέει να εκλείψει από το εν Ελλάδι τηλεοπτικό σκηνικό. Όπως και στη χώρα βλέπεις μπροστά στα μάτια σου να επιβραβεύονται άτομα που από μόνα τους ξεπλύθηκαν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και χωρίς τις αμαρτίες του παρελθόντος κουνούν πλέον το χέρι σε αυτούς που εκείνοι κρίνουν ότι είναι…αμαρτωλοί.

Το όλο τηλεοπτικό project του Star Academy θυμίζει έντονα το άχτι ενός κακομαθημενου παιδιού που με τα λεφτά του μπαμπά οργανώνει μια φιέστα για να ικανοποιήσει αυτά που έβλεπε μικρός στην τηλεόραση και τα λιγουρευόταν.”Αγοράζεις” τους καλύτερους ή τουλάχιστον τους πιο γνωστούς και από το πουθενά πιστεύεις ότι και εσύ έγινες ένας από αυτούς. Τι και εάν πριν λίγα χρόνια παρουσίαζες εκπομπές τηλεπώλησης για πόρτες ασφαλείας ή ακόμα πιο παλιά υπήρχες ως η σκιά ανθρώπων που εκμεταλλεύτηκες?

Screenshot_20170318-160136

Στην ελληνική τηλεόραση προσγειώθηκε από το πουθενά ένα reality ξεπερασμένο που οι ίδιοι που μας το έφεραν θέλουν να το βαφτίσουν ως το καλύτερο της Ελλάδας. Εκεί όμως κρύβεται η παθογένεια της ελληνικής παρωχημένης τηλεοπτικής πραγματικότητας. Η αυτό-αναφορικότητα και με την βια επικράτηση της άποψης ότι είσαι ο καλύτερος, δεν αποτελεί στις μέρες μας το παράδειγμα καλής τηλεόρασης.

Το κανάλι επέλεξε να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός ανθρώπου για προβολή και τον όρισε παρουσιαστή με μια άνευ λόγου μυστικοπάθεια λες και δεν ξέραμε οι το εγώ του συγκεκριμένου ανθρώπου δεν θα επέτρεπε σε κανέναν άλλον – πιο έμπειρο και κατάλληλο – να του πάρει την θέση. Με την τσέπη του καναλιού στο ίδιο του το παντελόνι ο παρουσιαστής έκλεισε για το συγκεκριμένο show επαγγελματίες που σε κάποιο άλλο κανάλι με μια άλλη συνθήκη θα ήταν το γεγονός της χρονιάς. Αλλά το ίδιο το κανάλι, η αισθητική αλλά και ο αντί-επαγγελματισμός που έχει δείξει ρίχνει το όλο project στην κατηγορία του δεύτερου.

icemax_700_c93e7c14fe30a2d4f02174066f0926f3

Αλλά και από εκεί και πέρα δεν κάνει κάτι για να το σώσει περαιτέρω. Οι διαγωνιζόμενοι πλην εξαιρέσεων αποτελούν όχι την αφρόκρεμα που μπόρεσες να βρεις αλλά σαφή επιλογή ότι δεν σε ενδιαφέρει η φωνή αλλά η πρόκληση μέσα από συμπεριφορές και προσωπικότητες που είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις στο βωμό της τηλεθέασης.

Το studio δεν είναι κακό πέρα από την ασπίδα του Captain America που προσγειώθηκε και που πατούν από τον παρουσιαστή μέχρι όποιον σταθεί όρθιος μπροστά στις κάμερες. Μια Γκαγκακη σκιά του glamour εαυτού της προσπαθεί να δώσει στίγμα Μικρουτσικιανισμού παρέα με όλους τους καθηγητές που με την Χρύσα Ρωπα ως υποκριτική παντιέρα θέλουν να δείξουν ότι θα κάνουν καλή δουλειά.

20170226_125349

Η επιστροφή της Βίσση στην τηλεόραση επισκιάζει όλα τα πρόσωπα της κριτικής επιτροπής – εκτός του Καρβελα – μέχρι και την τελευταία προσθήκη της Γερμανού που δεν ήθελε να είναι στο πλευρό του Μενιου ως συμπαρουσιαστρια ( και καλά έκανε ). Πολλά γράφτηκαν για την Αννα Βίσση και για ακόμα μια φορά κάποιοι μίλησαν για ηλικίες, ατυχής επιλογές και ότι τους ήρθε στο κεφάλι. Θα πω λίγα πράγματα γιατί σκοπεύω να μιλήσω ξανά για την Αννα Βίσση έπειτα από την επίσκεψη μου στο Hotel Ερμού αυτό το Σάββατο.

Από τις προτάσεις άλλων τηλεοπτικών σταθμών για ανάλογα reality/show η Βίσση επέλεξε να πει ”ναι” στο Ε γιατί εκπλήρωσε όλα όσα αυτή ζήτησε. Προφανώς της έδωσαν το χρηματικό πόσο που διεκδικούσε παρέα με έναν Καρβελα στην διπλανή θέση όπως και το να είναι η μονή γυναικά στην κριτική επιτροπή ( ναι ναι ο.κ η Γερμανού κατσικωθηκε τελευταία στιγμή ). Αυτό όμως είναι που εξοργίζει πολλούς από αυτούς που την )ακολουθούν( ένα από αυτά ), ότι επέλεξε λόγω χρημάτων να βρεθεί διπλά σε έναν παρουσιαστή που πριν από κάποια χρόνια την έκραζε με τον χειρότερο τρόπο. ( δες εδώ στο εικοστό λεπτό στο επεισόδιο της Δευτέρας )

Το Star Academy μετρά ήδη την πρώτη του οικειοθελή αποχώρηση από μια κοπέλα που μετά τα κολακευτικά σχόλια της Βίσση επέλεξε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό ή συνειδητοποιησε ότι εκεί που ήταν δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή προβολής.

Η επιλογή πάντα καταλήγει στο κουμπί που θα πατήσεις στο τηλεκοντρόλ. Οι Ελληνες ειδικευομαστε να κράζουμε ως κακό οτιδήποτε είναι mainstream και να θεωρούμε καλό οτιδήποτε με ψέμματα καλύπτεται από τον μανδύα της κουλτούρας. Δεν είναι κακό να επιλέγεις να δεις το κανάλι Ε και το Star Academy. Όμως να ξέρεις πότε σου λένε ψέμματα και πότε σε περνάνε για χαζό και σου δίνουν κάτι πραγματικά χαμηλής ποιότητας.

Όπως και να έχει εδώ θα είμαστε να έχουμε να λέμε….

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s