Θα γίνει του Λάνθιμου στις Χρυσές Σφαίρες?

Είμαστε σε αυτή η στιγμή του χρόνου όπου όλα τα site, περιοδικά και κριτικοί δημοσιεύουν τις λίστες με τις καλύτερες ταινίες/ερμηνείες για την χρονιά που φεύγει.

Αυτό νομοτελειακά καταλήγει εδώ και ενενήντα χρόνια στην βράδια των Oscar. Πριν όμως από εκείνη την βραδιά του Φεβρουαρίου, έχουμε τις Χρυσές Σφαίρες τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

Για κάποιους προπομπός των Oscar για άλλους μια βραδιά όπου μπορούν κάποιοι να κερδίσουν ένα βραβείο που δεν έχει και τόση αξία.

Στην φετινή βραδιά των Χρυσών Σφαιρών πολλοί έμειναν στην απ’ έξω. Όπως οι ταινίες The Ballad of Buster Scruggs, Ben Is Back, First Reformed, The Hate U Give, Hereditary, Mary Queen of Scots, On the Basis of Sex, Private Life, The Rider και Widows. Το Mamma Mia 2 – Here We Go Again δεν υπάρχει καν στην κατηγορία μιούζικαλ. Ενώ το A Quite Place, μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς τόσο εμπορικά και καλλιτεχνικά, αγνοήθηκε παντελώς πέρα από μια κατηγορία καλύτερης μουσικής.

Δεν έχουμε καμιά γυναίκα στις υποψηφιοτητες για Καλύτερη Σκηνοθεσία ενώ το Mary Poppins Returns, ένα κατεξοχήν μιούζικαλ, δεν έχει ούτε ένα τραγούδι προτεινόμενο στην συγκεκριμένη κατηγορία. 

Ας ξαναδούμε τις υποψηφιοτητες της φετινής χρονιάς.

Καλύτερη Ταινία – Δράμα

Έχουμε το πρώτο μεγάλο λάθος σε αυτή την κατηγορία. Ποιος ο λόγος να έχεις ξεχωριστή κατηγορία για Μιούζικαλ/Κωμωδία και να βάζεις τις δυο μεγάλες ταινίες της χρονιάς με έμφαση στην μουσική στην κατηγορία Δράμα? Εννοείται για να μοιράσεις όσα πιο πολλά βραβεία μπορείς και να αναγκάσεις το κοινό να λέει ότι προετοίμασες το δρόμο για τα Ocsar.

Α’ Ανδρικός Ρόλος – Δράμα

Bradley Cooper – William Dafoe – Lucas Hedges – Rami Malek –  John David Washington

Εννοείται ότι η ποπ κοινότητα θέλει τον Bradley Cooper αλλά ο Rami Malek θα έπρεπε να το σηκώσει χωρίς πολλά πολλά. Αλλά είναι οι Χρυσές Σφαίρες και τους αφορά πιο πολύ ο μεγαλύτερος σταρ παρά η αξιοκρατική νίκη. Όχι ότι ο Washington δεν είναι καλός στο BlacKkKlansman αλλά έχω τις προτιμήσεις μου.

Α’ Γυναικείος Ρόλος – Δράμα

Glenn Close – Lady Gaga – Nicole Kidman – Melissa McCarthy – Rosamund Pike

Σε αυτή την κατηγορία θα είναι υπέρβαση για την Ένωση Ξένων Δημοσιογράφων να βραβεύσουν κάποια άλλη εκτός της Lady Gaga. Είναι τόσο μεγάλη η λαχτάρα τους να δώσουν στο κοινό αυτό που θέλει που δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να αγνοήσουν για ακόμα μια χρονιά την Close. Φέτος πρέπει – ή έπρεπε – να ήταν η χρονιά της Glenn Close.

Καλύτερη Ταινία – Μιούζικαλ Η’ Κωμωδία

Η 1η ταινία ήταν τεράστια εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική ενώ η 2η – η ταινία του Λάνθιμου – είναι σε κάθε λίστα με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Λογικά θα είναι ανάμεσα σε αυτές τις δυο με την Mary Poppins να παρεισφρέει λόγω ονόματος.

Α’ Ανδρικός Ρόλος σε Μιούζικαλ Η’ Κωμωδία

Christian Bale – Lynn Manuel Miranda – Viggo Mortensen – Robert Redford – John C. Reily

Δυο που χρειάζονται μια δικαίωση – Redford & C. Reily – και ένας που στην Αμερική κερδίζει όλο και πιο πολύ έδαφος και μπορεί να το σηκώσει για αυτό το λόγο. Μιλάω για τον Lynn Manuel Miranda. Προσωπικά μόνο και μόνο για την στιγμή θα ήθελα τον Redford.

Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Κωμωδία Η’ Μιούζικαλ

Emily Blunt – Olivia Colman – Elsie Fisher – Charlize Theron – Constance Wu

Η Colman είναι το φαβορί αλλά ας σημειώσουμε εδώ ότι αυτή η κατηγορία ίσως έχεις τις καλύτερες υποψηφιοτητες της βραδιάς. Στην αρχή της χρονιάς θα το έδινα δαγκωτό στην Theron αλλά όπως πάντα οι ερμηνείες ήταν πολλές και καλές.

Β’ Ανδρικός Ρόλος 

Mahershala Ali – Timothy Salame – Adam Driver – Richard E. Grant – Sam Rockwell

Ίσως ο Richard E. Grant – σε μια πολύ καλή στιγμή του και συνολικά ταινία – το έχει εύκολα αυτό το βραβείο. Όλοι οι άλλοι είναι γνωστοί και αγαπημένοι αλλά κανείς δεν ξεπέρασε εαυτόν.

B’ Γυναικείος Ρόλος 

Amy Adams – Claire Foy – Regina King – Emma Stone – Rachel Weisz

Ενώ έως και αυτή την ώρα έχει σαρώσει αρκετά βραβεία η Regina King, η διπλή υποψηφιότητα των κοριτσιών του Λάνθιμου – Emma Stone & Rachel Weisz – δείχνει την αγάπη και πόσο έχουν λατρέψει την νέα του ταινία στην Αμερική. Οι άλλες δυο δεν έχουν καμία ελπίδα όσο και εάν μου αρέσει η Amy Adams.

Αυτές ήταν κάποιες από τις βασικές κατηγορίες. Για τις υπόλοιπες – όπως και τις τηλεοπτικές – μπορείς να μπεις εδώ.

Την ίδια στιγμή στα Critic’s Choice Awards το φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου συγκέντρωσε 14 υποψηφιότητες, περισσότερες από κάθε άλλη φετινή ταινία, μεταξύ των οποίων για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, Α’ γυναικείο ρόλο (Olivia Colman), Β’ γυναικείο ρόλο (Emma Stone και Rachel Weisz) και πρωτότυπο σενάριο.

Ακολουθούν το «Black Panther» με 12 υποψηφιότητες, το «First Man» με δέκα, από εννιά υποψηφιότητες απέσπασαν τα «Mary Poppins Returns», «A Star Is Born» και «Vice», ενώ οκτώ συγκέντρωσε το «Roma». Εδώ όλες οι κατηγορίες.

Ενώ τα SAG Awards προοικονομούν ποιοι ηθοποιοί πραγματικά εχουν ελπίδες να φτάσουν στα Oscar. Δες εδώ.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s