Η ελληνική – ιδιωτική – τηλεόραση φέτος από αρχές Σεπτεμβρίου έδειξε την θέληση της να κερδίσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων χρόνων και να δώσει την αφορμή στον τηλεθεατή να συντονιστεί, όπως παλιά, μπροστά από τον εκάστοτε δέκτη και να μην κουνηθεί παρασάγγας.

Κυρίως είναι η μυθοπλασία που αναβίωσε και έσωσε το γόητρο των καναλιών που είχαν πληγωθεί σε αυτόν τον τομέα εδώ και μια δεκαετία τώρα. 

Όμως δεν είναι μόνο οι σειρές αλλά και οι νέες παράγωγες εκπομπών που χρησιμοποιουν ήδη γνωστά ονόματα για να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο τηλεθέασης. Σε μια από αυτές φέτος υπάρχει ως κεντρικό πρόσωπο και ο Γιώργος Λιάγκας.

Η μεταγραφή του Λιάγκα στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ από τον Ant1, συνοδεύτηκε από ανακοινώσεις και promo που μιλούσαν για την επιστροφή του παρουσιαστή/δημοσιογράφου και που επιτελούς θα σπάσει την σιωπή του. Σιωπή που του είχε επιβάλει ο Ant1 με την δίχρονη αργία του παρουσιαστή μετά την εκπομπή ‘Late Night’. Άλλωστε είχε αφήσει δείγμα γραφής όπως με αυτή την αλήστου μνήμης συνέντευξη στον Σφακιανάκη:

Για χάρη του Λιάγκα, η Στεφανίδου εκτοπίστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της στο σαββατοκύριακο και ο ίδιος βρέθηκε να ηγείται του μεσημεριανού του σταθμού. 

Ανάμεσα σε Σκορδά και Μενεγάκη, ο Λιάγκας συγκέντρωσε τα κατάλληλα άτομα για να τον υποστηρίξουν στο ίσως πιο ”κίτρινο” μεσημεριανό που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία.

Παπανώτας, Γκαγκάκη, Τσολάκη και η Κάλια Ελευθερίου είναι η ομάδα του μπροστά από τις κάμερες. Η εκπομπή μπήκε άγρια στο παιχνίδι αφού ξεκίνησε ”πόλεμο” με το ίδιο το κανάλι για χάρη του The Voice και τις δηλώσεις που έκαναν για τον Λιανό. Συνέχισαν με την Καζαριάν, σχολιάζοντας όπως ήθελαν τις δηλώσεις της, χωρίς να κρατούν κάποια επαφή με την πραγματικοτητα. Όμως όλοι πήραμε μια γερή δόση για όλα αυτά που ήθελε να πει ο Λιάγκας και δεν μπορούσε τόσο καιρό, με την άποψη του πάνω σε μια διαγωνιζόμενη του GNTM.

Πέρα από τα σχόλια του περί ”αισθητικής”, ο ίδιος ο παρουσιαστής συμπεριφέρεται με αγένεια και στους συνεργάτες του αφού πολλάκις κόβει την Κάλια όταν θέλει να εκφράσει την άποψη της ή άπλα την προσπερνά. Βέβαια δεν είναι μόνος σε αυτό αφού και οι υπόλοιποι του πάνελ, έχουν την ίδια συμπεριφορά. 

Οι χοντράδες του Λιάγκα, οι αμφιλεγόμενες απόψεις του Παπανώτα και το σιγοντάρισμα από τις Γκαγκάκη και Τσολάκη είναι καθημερινό στοιχείο της εκπομπής με τελευταία εξέλιξη να είναι οι συνεχείς εντάσεις του Παπανώτα με την Γκαγκάκη, για τις οποίες άλλαξαν θέση να μην είναι δίπλα δίπλα. 

Αποκορύφωμα σε όλο αυτό ήταν το ρεπορτάζ στην χθεσινή εκπομπή για το περιστατικό με την φοιτήτρια στην Θεσσαλονίκη. Ιδού τι έγινε στην εκπομπή:

Εδώ, θέλω να παραθέσω αυτό που έγραψε ο Ευθύμιος Σαββάκης ως προς αυτό που παρακολουθήσατε: 

”Είσαι κοπέλα 20χρονών. Φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη. Πας να διαβάσεις στη βιβλιοθήκη και πέφτεις θύμα ασέλγειας, με αυτόν που κάθεται πίσω σου να αυνανίζεται και να ολοκληρώνει στην πλάτη σου. Παθαίνεις σοκ και ουρλιάζεις. Ο θύτης συλλαμβάνεται. Τρέμεις. Το συζητάς με γονείς, φίλους, συμφοιτητές. Μπορεί και με κανέναν. Ντρέπεσαι. Και ας μη φταις σε τίποτα. Κάθεσαι την επόμενη μερα να δεις τηλεόραση ή να χαζέψεις κάποιο βίντεο. Πέφτεις στο μεσημεριανό του ΣΚΑΙ. Βλέπεις ένα πάνελ να διακωμωδεί το περιστατικό σου. Να γελάει. Μπροστά στα μάτια σου. Ακούγονται φράσεις όπως “αν έσταζε το ταβάνι”, “έπεσε ο καφές και την πιτσίλισε”, “ήταν ένα μέτρο πίσω της αλλά είναι 20 χρονών και έτσι εξηγούνται όλα”, “ήταν στην πλάτη της γιατί αλλιώς θα έπρεπε να κάνει γκελ”, “αν υπήρχε συναίσθημα”. Κι άλλα γέλια. Ασέλγεια ξανά. Σε live πανελλήνια μετάδοση. Στο πάνελ βρίσκονται τρεις γυναίκες. Αυτές θα έπρεπε να σε καταλάβουν. Να καταλάβουν πόσο άσχημο μπορεί να είναι όλο αυτό για μια γυναίκα. Ξεκαρδίζονται κι αυτές. Το στομάχι σου γίνεται κόμπος. Παίρνεις βαθιά ανάσα. Ένας συνεργάτης της εκπομπής πηγαίνει κρυφά και ρίχνει νερό(!) από πίσω σε μια από τις γυναίκες του πάνελ για να κάνει αναπαράσταση. Να κάνει αναπαράσταση αυτού που σου συνέβη. Τα γέλια τους ακούγονται σε όλο το πλατό. Είσαι μόνη στον καναπέ. Και ξαφνικά φταις.

Ντροπή.”

Μετά την καθολική κατακραυγή στα social media αλλά και σε διάφορα site, η εκπομπή με μπροστάρη πάντα τον Λιάγκα σήμερα απολογήθηκε κάπως έτσι:

Βλέπετε ότι στην αρχή του αποσπάσματος μιλά για ”παρεξήγηση” και κομπιάζει όταν πάει να πει ότι θα ήθελαν να ζητήσουν συγγνώμη. Είναι συνήθης τακτική του παρουσιαστή να προσπερνά τεχνηέντως ότι λάθος έχει κάνει στον τηλεοπτικό αέρα και να μην ζητά ακριβώς συγγνώμη αλλά να αναφέρετε σε αυτό με κάποιο τρόπο και κάπως να βγαίνει από πάνω. Στα δικά του τα μάτια πάντα.

Ο ίδιος(?) έχει συμπεριλάβει τον εαυτό του στην ελίτ των παρουσιαστών της Ελλάδας. Αλλά τι είναι ο Λιάγκας ως προς την τηλεοπτική του παρουσία. Είναι ένας εγωκεντρικός και εγωμανής παρουσιαστής χωρίς αίσθηση του χιούμορ που σκόπιμα ξεπερνά τα όρια για να καλύψει την ανάγκη του για προσοχή. Υποκειμενικός και αφοριστικός σε πολλές περιπτώσεις έχει δείξει ότι είναι ομοφοβικός όσο και εάν προσπαθεί να το κρύβει. Θεωρεί ότι ανηκει ανάμεσα στους καλύτερους και γίνεται άμεσα στόχος του κάποιος/α, εάν πει το αντίθετο. Κάνει μια πολύ σκληρή ”κίτρινη” κουτσομπολίστικη εκπομπή χωρίς ουσιαστικά ποτέ να δίνει αντικειμενικα μια είδηση παρά να την σχολιάζει όπως αυτός θέλει, λες και όλος ο κόσμος είναι το καλά προστατευμένο του στούντιο.

Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, όσοι ασχολούνται στην τηλεόραση να θεωρούν ότι είναι το κέντρο της Γης και ότι αυτοί κάνουν καλύτερα το οτιδήποτε από οποιονδήποτε. Αποσιωπούν αυτό που θέλουν, εκφράζουν ως αντικειμενικό εκείνο που πρεσβεύουν και μιλούν για ώρες για τον ίδιο τους το εαυτό και τα θέλω τους λες και είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί. Έτη φωτός μακριά από αντικειμενικότητα και την αίσθηση της πραγματικότητας, αποκαθηλώνουν και τεμαχίζουν ότι είναι απέναντι τους. Όπως για παράδειγμα κατά τον Λιάγκα, οι Άγριες Μέλισσες είναι ένα ”ποιοτικό σαπούνι” ή ακόμα καλύτερα η ποιοτική έκδοση από τα Διλήμματα Ζωής της Καινούργιου. 

Ξεχνούν ότι απ’ εξ από το μικρόκοσμο τους και τις τηλεοπτικές του παρέες, υπάρχει μια κοινωνία που πλέον ενημερώνεται από διάφορα μέσα όπως το twitter, άσχετο εάν εκείνοι προβάλουν ως αποκλειστικό θέματα που ψαρεύουν από εκεί. Εθελοτυφλούν όταν θεωρούν τον εαυτό τους τον καλύτερο και δεν κατανοούν ότι το κοινό πια μπορεί και έχει άλλες αναφορές – όχι μόνο μέσα από την ελληνική τηλεόραση – και μπορεί να κρίνει καλύτερα από την δεκαετία του ’90. Στρουθοκαμηλίζουν όταν δέχονται πυρά και περιμένουν να περάσει η μπόρα ώστε να απευθυνθούν πάλι σε ένα καλά προστατευμένο χώρο λέγοντας ξανά μια από τα ίδια.

Τέλος, ίσως ο Λιάγκας να μην είναι το χειρότερο παράδειγμα παρουσιαστή εκεί έξω όταν έχουμε ζήσει και υποφέρει τον Μένιο Φουρθιώτη. Όμως δεν παύει το γεγονός ότι κάποιοι πραγματικά άξιοι παρουσιαστές με λόγο μένουν εκτός τηλεόρασης – βλ. Σεργουλόπουλο – έναντι αυτών που δαφνοστολίζονται μόνοι τους μπρος στον καθρέφτη τους.