Σήμερα είναι η 77η απονομή των βραβείων της Ένωσης των Ξένων Ανταποκριτών στο Holywood ή αλλιώς Χρυσές Σφαίρες. Κάπως έτσι τελειώνει η προ-οσκαρική περίοδος και με μπαίνουμε σε μια σύντομη οσκαρική περίοδο που καταλήγει στις 9 Φεβρουαρίου με την απονομή του θείου Όσκαρ.

Στον ρόλο του οικοδεσπότη για 5η φορά ο Ricky Gervais. Φέτος ο κωμικός με το βιτριολικό χιούμορ επιστρέφει στην σκηνή των Χρυσών Σφαιρών και οι παραγωγοί του έχουν δώσει λευκή επιταγή στο τι θα πει πάνω σε αυτήν με μόνη τους απαίτηση να έχουν γνώση πιο πριν μόνο οι δικηγόροι τους.

«Από την πρώτη φορά που ανέλαβα να κάνω την παρουσίαση σκέφτηκα αν θα έπρεπε να απευθυνθώ στους 200 προνομιούχους που βρίσκονται στην αίθουσα ή στα 200 εκατομμύρια θεατές που κάθονται στο σπίτι τους και δεν κερδίζουν κανένα βραβείο. Για μένα δεν υπάρχει καμία δεύτερη σκέψη. Θέλω να το κάνω ενδιαφέρον για τον θεατή, θέλω να απευθυνθώ στα outsider».

Ορίστε, κάποιες στιγμές από τις απονομές 2010-12:

Η απονομή των Χρυσών Σφαιρών θεωρείται προπομπός των Όσκαρ αλλά οι καλά γνωρίζοντες διευκρινίζουν ότι αυτό που κάνει η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών είναι να μοιράζει υποψηφιότητες για να μπορεί να έχει όσους περισσότερους καλεσμένους μπορεί. Γι’ αυτό και δεν την απασχολούν τα τεχνικά μέρη μιας ταινίας παρά μόνο ερμηνείες, σκηνοθεσία και μουσική. Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Gervais: ” Όταν κερδίσετε το βραβείο μην συγκινηθείτε, είναι τόσο ντροπιαστικό για εσάς. Πρόκειται για ένα κομμάτι σιδήρου, που σας το δίνει ένας μπερδεμένος ηλικιωμένος δημοσιογράφος για να μπορέσει να βγάλει μια selfie μαζί σας”.

Το ‘Marriage Story’ του Netflix προηγείται με έξι υποψηφιότητες και ακολουθούν οι ταινίες ‘The Irishman’, ‘Once Upon A Time..In Hollywood’, ‘Joker’ και το ‘The Two Popes’. Γενικά το Netflix μπαίνει δυναμικά στον ανταγωνισμό με 17 υποψηφιότητες έναντι των πέντε που είχε πέρσι.

Στις υποψηφιότητες όμως τώρα:

Christian Bale, Antonio Banderas, Adam Driver, Joaquin Phoenix και Jonathan Pryce είναι υποψήφιοι στην κατηγορία Α’ Ανδρικοί Ρόλου σε Δράμα. Με την πρώτη ματιά ο Phoenix είναι ακλόνητο φαβορί αλλά σε μια χρονιά που γενικά οι αντρικές ερμηνείες ήταν πραγματικά πολύ δυνατές και πολλές, μπορεί να γίνει μια κάποια έκπληξη ως προς το αποτέλεσμα.

Θα κερδίσει: Joaquin Phoenix

Πρέπει να κερδίσει: Joaquin Phoenix

Daniel Graig, Roman Griffin Davis, Leonardo DiCaprio, Taron Egerton και Eddie Murphy συν-αγωνίζονται για το Α’ Ανδρικό Ρόλο σε Κωμωδία/Μιούζικαλ. Η παρουσία εδώ του Egerton, μια ταινία που βγήκε αρκετά νωρίς την περσινή χρονιά, δείχνει ότι τα μέλη της Ξένων Ανταποκριτών είτε τους άρεσε πολύ στην ταινία ‘Rocketman’ είτε ήθελαν τον Elton John στην αίθουσα. Προφανώς μεγάλη πιθανότητα νίκης έχει ο Murphy που κάνει μια σαρωτική επιστροφή στα πράγματα τόσο με την ταινία ‘Dolemite Is My Name’ όσο και με το τι ακολουθεί μέσα στο 2020. 

Θα νικήσει: Eddie Murphy

Πρέπει να κερδίσει: Leonardo DiCaprio ή Taron Egerton

Στο Β’ Ανδρικό ρόλο, που δεν χωρίζεται σε Δράμα ή Κωμωδία/Μιούζικαλ, υπάρχει τρελός συνωστισμός φαβορί. Al Pacino, Tom Hanks, Joe Pesci, Brad Pitt και Anthony Hopkins και δεν νομίζω είχαμε ποτέ τόσο καλή πεντάδα. Οι Pacino και Pesci βρίσκουν χώρο εδώ κάτι που δεν κατάφερε ο Robert De Niro στον Α’ Ανδρικό Ρόλο. Ίσως ο Brad Pitt φέτος βρει την την αναγνώριση που του την έχουν καθυστερήσει πολύ αλλά στην γωνία τον περιμένει τόσο ο Pesci όσο και ο Pacino. 

Θα κερδίσει: Joe Pesci 

Πρέπει να κερδίσει: Brad Pitt

Όσο αφορά τις γυναίκες τώρα:

Charlize Theron, Saoirse Ronan, Cynthia Erivo, Scarlett Johansson και Renee Zellweger για την κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα. Κανονικά η Renee Zellweger θα έπρεπε να πάρει την Χρυσή Σφαίρα με την είσοδο της στην αίθουσα αλλά τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι η Johansson την κοντράρει με σθένος. Όσο άξιες και να είναι οι υπόλοιπες στην κατηγορία, νομίζω θα μείνουν στην υποψηφιότητα.

Θα κερδίσει: Renne Zellweger

Πρέπει να κερδίσει: Renne Zellweger

Awkwafina, Ana de Armas, Beanie Feldstein, Emma Thompson και Cate Blanchett συμπληρώνουν την κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Κωμωδία/Μιούζικαλ. Η παρουσία της Awkwafina σε αυτή την κατηγορία είναι παραφωνία. Όχι γιατί δεν αξίζει αλλά γιατί θα έπρεπε να ήταν στο Δράμα. Ίσως η επίτομη ότι οι Χρυσές Σφαίρες θέλουν να τους χωρέσουν όλους για να παρευρεθούν στην βραδιά. Ενώ την ίδια ώρα θα έπρεπε να μιλάμε για την Feldstein και Ana de Armas.

Θα κερδίσει: Beanie Feldstein

Πρέπει να κερδίσει: Beanie Feldstein.

Στο Β’ Γυναικείο συναντάμε την Jennifer Lopez, Kathy Bates, Laura Dern, Margot Robbie και Annette Bening. Τρεις είναι οι πιθανές νικήτριες. Η αγαπημένη Laure Dern, η έκπληξη της χρονιάς Jennifer Lopez και η σταθερά καλή τα τελευταία χρόνια Margot Robbie. Για πολλούς η επικράτηση της Lopez είναι αναμενόμενη γιατί ύστερα από αρκετές δεκαετιες, η ίδια έχει έναν ρόλο που έκανε εντύπωση σε κοινό και κριτικούς. Όμως η καθολική αποδοχή της Dern, ίσως της χαλάσει τα σχέδια.

Θα νικήσει: Jennifer Lopez

Πρέπει να νικήσει: Margot Robbie

Για Καλύτερη Ταινία Δράμα είναι υποψηφιες οι ταινίες: 1917, The Irishman, The Two Popes, Joker και Marriage Story. Εάν και το 1917 δεν το έχουμε δει ακόμα στην Ελλάδα όλοι μιλούν για μια από τις πιο άρτιες ταινίες της χρονιάς με τον τρόπο της σκηνοθεσίας να είναι μοναδικός. Οι περισσότεροι στις προβλέψεις τους μιλούν για σίγουρη νίκη του The Irishman αλλά είναι το Marriage Story που ανεβαίνει σταθερά εδώ και καιρό στις προτιμήσεις του κοινού και των κριτικών.

Για πιο πολλές υποψηφιοτητες τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση, μπείτε εδώ.

Δεν μένουν παρά λίγες ώρες για να μάθουμε τους νικητές μια δυνατής κινηματογραφικής χρονιάς. Ως τότε μια γεύση από τις προετοιμασίες.